Çocuk sağlığı geleceğin yetişkinleri olacak olan çocukların gelişiminde oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çocukların sağlıkları açısından anne ve babaların üzerine büyük sorumluluklar görevler düşmektedir. Çocuklar rahatsızlıklarını huzursuzluklarını özellikle ağlayarak belli ederler. Aslında bu ağlama bir huzursuzluk sinyalidir ve mesaj anne ve babaya iletilir. Ancak ağlamanın belli bir nedeni yoktur. Birçok nedeni olabilir. Karın ağrısı, baş ağrısı, sinüzit gibi birçok rahatsızlık nedeni ile ağlayarak mesaj verebilirler.
Çocuklara öncelikle hijyenin önemi vurgulanmalı ve hijyenik ortamlarda bakımları yapılmalıdır. Son yıllarda en sık rastlanan hastalık demir eksikliği hastalığıdır. Demir eksikliği ile çocuklarda solgunlaşma, halsizlik, denge kayıpları gibi birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu hastalıklarla baş edebilmek için çocukların sağlık kontrolleri düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Demir eksikliği ile çocukların huy değişikliği ve davranış bozuklukları da görülebilmektedir.
Çocukların sağlıkları açısından anne ve babalar özellikle çocuklarının dokundukları yerlerin oynadıkları oyun alanlarının hijyenik olmasına dikkat etmelilerdir. Özellikle eline bir meyve alıp onu emme ya da yeme eğiliminde olan çocukların dudak reflekslerinin gelişmesine bağlı olarak bunu yaptıkları bilinir. Bu nedenle ellerine aldıkları bir meyvenin ya da sebzenin yıkanmış olması çok önemlidir. Çünkü bilinmelidir ki çocukların bağırsak sistemleri yavaş yavaş geliştiğinden yıkanmamış besinler bağırsak kurtlarına kabıza ve ishale neden olabilmektedir. Bu hastalıkların en büyük belirtisi de karın ağrısı şikayetidir.
Çocukların sağlıkları açısından dikkat edilecek bir başka konu da soğuk algınlığı konusudur. Özellikle kış aylarına girmeden önce enfeksiyonların yoğun olduğu dönemlerde gribal enfeksiyonlar sıkça yaşanır. Bunun için çocukların bu enfeksiyonları kapabileceği ortamlarda bulundurulmamaları çok önemlidir.