Çocuklara Florür Uygulaması Zararlı Mı?

Çocuklara Florür Uygulaması Zararlı Mı?

    Ana sayfa » Çocuklara Florür Uygulaması Zararlı Mı?
  • Bildir
  • Paylaş

Bugün son zamanlarda hakkında birçok bilgi kirliliği bulunan çocuklarda florür uygulamasına değineceğiz. Florür doğada birçok yiyecek maddesi ve birçok malzemenin içerisinde bulunan ve fazla miktarlarda alındığında vücuda birtakım zararları olan bir elementtir. Bununla birlikte diş ve kemikler açısından belirli miktarlarda florür vücudumuzda bulunmakta ve bu yapılara katkı sağlamaktadır.

Peki Florür Zararlı Mı?

Burada dikkat edilmesi gereken nokta florür uygulaması dediğimiz işlemin yukarıda bahsettiklerimizden biraz ayrılmasıdır. Çocuklarda diş yapısını güçlendirmek için uygulanan florür veya diş macunlarında bulunan florür ile aldığımız miktarlar gerçekten faydalı mı yoksa zararlı mı? Bu sorunun cevabını şöyle açıklayabiliriz, florür diş yüzeylerine uygulandığında diş yapısının içine girerek daha güçlü bir diş yapısının ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Bu noktada en önemli durum uygulanan florürün yutulup yutulmaması ve ne miktarlarda uygulandığıdır.

Diş hekimi kontrolünde yapılan florür uygulamaları, florür vernikleri, jelleri, florür patları şeklinde uygulanmankta ve sadece diş yüzeylerine sürülerek ağızda kaldığı süre boyunca etki göstermesi istenilmektedir. Bu işlem yapıldığında diş yüzeyine sürülen florür diş yapısını güçlendirecek aynı zamanda doktor kontrolünde yapıldığı için de zararlı etkilerin oluşmasına sebep olacak yutma ve benzeri durumların önüne geçilecektir.

Florür uygulamasında yukarıda bahsettiğimiz gibi en önemli sorun florürün yüksek miktarlarda yutulması veya birşekilde vücuda alınmasıdır. Ancak diş yüzeyine kontrollü şekilde uygulanan florür hiçbir şekilde bu riskleri taşımamakta, uygulanan dozlarda yutulsa bile zararlı etkileri gösterecek miktarlarda olmamaktadır.

Özetle fazla miktarlarda florür alınması endişe edilmesi gereken bir durum olmakla birlikte, diş yüzeyine sürülerek uygulanan flor işlemlerinin bu durumla doğrudan net ilişkisi yoktur, aksine dişlerin çürüğe daha dirençli olması açısından faydalıdır. Burada önemli olan nokta işlemin doktor kontrolünde yapılması ve çocuğun yutmasının önüne geçilmesidir. Bu şartlar sağlandığı sürece florür uygulamalarının faydalı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.